Bilim İnsanları, Bir Kara Deliğin Halesini İlk Defa Görüntülemeyi Başardı
1 min read

Bilim İnsanları, Bir Kara Deliğin Halesini İlk Defa Görüntülemeyi Başardı

Kara Deliklerin Haleleri Görüntülendi!

Eğer daha önce Ay tutulmalarını izlediyseniz, Ay’ın etrafında beliren haleyi görmüş olabilirsiniz. Benzer bir olgu Güneş’in ve kara deliklerin etrafında da mevcuttur. Son zamanlarda bilim insanları, kara deliklerin etrafında bulunan haleyi görüntülemeyi başardı.

Bilim insanları, teorik olarak kara deliklerin etrafında da bir hale bulunduğunu öne sürmüştü. Güneş’in halesine benzer şekilde kara deliklerin halelerini gözlemlemek oldukça zordur. Ancak yeni bir araştırma, bu haleyi net bir şekilde ortaya koydu.

Tarihte Bir İlk

Aktif kara deliklerin çevresinde, simit şeklinde bir halka bulunduğu ve bu halkanın gaz ve tozdan oluştuğu düşünülmekteydi. Bu halka, dönen bir disk gibi hızlanmış parçacıkları içermekte ve kara deliklerin kutup bölgelerinden yayılan iyonlaşmış gaz neredeyse ışık hızında savrulmaktadır.

Bu araştırma, aktif galaktik çekirdek (AGN) modellerine yeni bir bakış açısı getirecek niteliktedir. Bu modele göre, diskin iç kısmı aşırı yüksek sıcaklığa ve vakum yoğunluğuna sahiptir.

Araştırmacılar, Güneş’in halesini gözlemlemek için kullanılan bir yöntemi benimseyerek bir kara delik ile Dünya arasına Güneş tutulmasındaki gibi bir cismin girmesini bekledi. Gerçekte kara deliklerin haleleri gözlemlenememekle birlikte, bu haleler aşırı yüksek enerjili X ışınları yaymaktadır. Bilim insanları, bu kara deliklere ait verileri toplamak için NASA’nın Imaging X-ray Polarimetry Explorer aracını kullanmıştır ve elde edilen verilerle yeni bir model oluşturulmuştur.

Araştırma sonuçları, The Astrophysical Journal’da yayımlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir